-
ZZP – Waar moet je rekening mee houden?
Waar moet je als ZZP’er allemaal rekening mee houden? Er zijn behoorlijk wat zaken waar je aan moet denken, maar die je misschien vergeet. Je kunt hierbij denken aan verzekeringen, administratie en financiering.
Waar moet je rekening mee houden als ZZP’er?
Freelancer of ZZP’er, het is eigenlijk hetzelfde. Ik werk zelf 40 uur per week als Online Marketeer voor een werkgever. Daarnaast heb ik mijn blog Miek’s Mind en De Brabantse Blogger. Eigenlijk doe ik dus wat klein freelance werk voor mijn blogs. Sommige mensen werken fulltime als ZZP’er/ Freelancer. Ben jij zo’n iemand of wil jij starten als ZZP’er? Let dan op de volgende zaken zodat jij niet voor verrassingen komt te staan!
Verzekeringen
Als je een werkgever hebt, zoals ik, dan ben je vrijwel altijd verzekerd voor zaken zoals arbeidsongeschiktheid. Met welke risico’s dien jij als ZZP’er nog meer rekening te houden?
- Arbeidsongeschiktheid
- Beroepsaansprakelijkheid
- Pensioen
- Rechtsbijstand
Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Dat je als ZZP’er niet wilt denken aan arbeidsongeschiktheid raken begrijpen wij allemaal. Echter is het wel belangrijk om je hier goed tegen te verzekeren. Stel je voor dat je door ziekte niet kunt werken, dan sta je er als ZZPér alleen voor. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering biedt in deze situatie een vangnet. Met een AOV krijgt je namelijk een deel van je inkomsten uitgekeerd.
Aansprakelijkheidsverzekering
Een van de meest voor de hand liggende probleem is dat je schade maakt aan spullen van anderen. Dan is een aansprakelijkheidsverzekering voor een ZZP’er niet geheel onbelangrijk om af te sluiten! Stoot je iets om tijdens een bezoek bij een klant, dan wil je er zeker van zijn dat je niet alles ‘uit eigen zak’ hoeft te betalen. Ze zeggen niet voor niets: ‘een ongeluk zit in een klein hoekje’.
Pensioen
Tegenwoordig wordt er ook steeds meer ‘gehamerd’ op je pensioenopbouw. Hier hoef je trouwens niet enkel als ZZP’er aan te denken, want bij mijn vorige baan bouwde ik ook geen pensioen op. Misschien denk je nu: ‘Voordat ik met pensioen ga, dan zijn we weer járen verder!’. Juist nu, moet je denken aan je pensioen. Oriënteer jezelf eens op internet of vraag een vrijblijvend gesprek aan bij je bank.
Rechtsbijstand
De rechtsbijstand is voor een ZZP’er belangrijk om niet te vergeten! Je hoopt natuurlijk dat je klanten alle afspraken netjes nakomen, maar het kan zo zijn dat je een leverancier hebt die zijn afspraken niet netjes nakomt. Misschien zijn er nog facturen die nog niet betaald zijn? Als er geen oplossing is, dan wordt er vaak juridische hulp ingeschakeld en dat kan behoorlijk prijzig zijn. De rechtsbijstand is dan een uitkomst.
Administratie
Misschien het minst leuke aan het ZZP zijn, maar het moet toch gebeuren: de administratie. Overal en altijd om een bonnetje vragen en deze dan ook braaf bewaren. Even parkeren bij de klant, een zakenlunch of een nieuwe laptop kopen.. alles moet je bijhouden. Daarnaast moeten de facturen die je opstelt voor de klant aan wettelijke eisen voldoen. Jouw administratie laat zien hoe ‘goed’ jouw bedrijf ervoor staat. Het is dan ook belangrijk om te zorgen voor een ‘goede’ administratie. Er zijn een aantal handige apps die jou hierin kunnen ondersteunen zoals: e-boekhouden.nl, MoneyMonk, DigiBTW en GetGekko.
Financiering
Bij het starten van je eigen bedrijf is altijd wel een bepaald bedrag gemoeid. Bij de een zal dit hoger zijn dan bij de ander, dat ligt aan het soort bedrijf dat je gaat starten. Om je bedrijf te starten heb je (zoals dat heet) een startkapitaal nodig en deze zal je voornamelijk zelf moeten financieren. Daarnaast kun je voor het overige deel terecht bij je bank of een investeerder. De meeste ZZP’ers hebben geen startkapitaal nodig, omdat je werkt op basis van ‘uurtje factuurtje’. Jouw investering zal voornamelijk bestaan uit de aanschaf van een goede laptop en of computer. Zo heb ik bijvoorbeeld laatst een nieuwe laptophoes gekocht omdat ik op mijn werk werk met een Microsoft Surface.
ZZP’er worden?
Wil jij starten als ZZP’er maar heb je nog vragen? Dan kun je altijd terecht bij de Belastingdienst en de KVK. De Kamer van Koophandel heeft veel gratis informatie op de website staan en er zijn regelmatig open startersdagen die je vrijblijvend kunt bezoeken.
Liefs, Miek
december 18, 2019 / Mieke / 10
Categories: Lifestyle
Een kerstkaart maken en versturen: Merry Christmas! Moderne muurdecoratie van Desenio! Mijn nieuwe posters
10 thoughts on “ZZP – Waar moet je rekening mee houden?”
Geef een reactie Reactie annuleren
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Privacyoverzicht
Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
mijn man en ik zijn al 13 jaar zzpers en dit is voor een startende zzper heel informatief. Er komt altijd meer bij kijken dan men denkt
Er komt zeker veel bij kijken, wil je als zzp-er starten, goed om zo alles op papier te zetten, duidelijk ook.
Ben zelf ook ZZP-er en het is een mooi overzicht met dingen waaraan je moet denken in het begin!
Wat een handige tips. Wellicht wil ik ooit nog wel zzp’er worden als mijn blog of fotografie meer van de grond komt! 🙂
Tja, daar komt veel bij kijken en niets ervan heb ik geregeld als vennoot
handige tips, er komt zeker veel bij kijken. mijn vriend en ik zitten er aan te denken.
Zo, daar komt best wel wat bij kijken! Handig om zo’n lijstje te maken. Als ik ooit meer met mijn blog wil, komt die zeker van pas. 😉
Goed om te lezen voordat je hier voor kiest. Er komt zoveel meer bij kijken
Wat dat betreft ben ik blij dat ik financiële administratie heb gestuurd, maar het is alsnog puzzelen hoe dingen te doen. Fijn artikel!
Ik ben noodgedwongen zzp’er omdat mjin werk als fulltime blogger dat vroeg. Ik red me nu aardig, maar zou me denk ik wel kunnen verbeteren in mijn kennis.