-
Zo mix ‘n’ match je houten meubels – leren combineren van houtsoorten!
Hoe mix en match je houten meubels? Welke houtsoorten passen goed bij elkaar? Kun jij daar een antwoord op geven? Misschien heb je wel een idee als je het zo bij elkaar ziet staan, maar het is best lastig om te zien wat je kunt combineren. Heb jij geen idee hoe je het moet aanpakken? Dat geeft helemaal niets! Ben gerust: dat kun je leren. En ik ga je die tips geven in dit artikel. Straks ben jij een echte kenner!
Verschillende houtsoorten
Je hebt in ieder geval 1 voordeel: hout past in ieder huis en bij elke woonstijl. Of jij nu een landelijk, modern of industrieel interieur hebt: hout past overal bij. Hout heeft zoveel positieve eigenschappen! Het brengt echt sfeer en warmte in je huis en het kan een robuuste look geven. En niet geheel onbelangrijk: het gaat lang mee en kan vaak wel tegen een stootje.
Heb jij eigenlijk enig idee hoeveel verschillende houtsoorten er zijn?
Het gaat je verbazen hoeveel verschillende houtsoorten er zijn. Ik ben benieuwd hoeveel van dit lijstje hieronder jij herkent:
- Oregon pine
- Meranti
- Appelhout
- Bankirai
- Beukenhout
- Maple
- Elkenhout
- Merbau
- Teakhout
- Esdoorn
- Essenhout
- Ieps Hollandse
- Kersenhout
- Mahonie
- Iroko
- Notenhout
- Lariks
- Vurenhout
- Padouk
- Douglas
- Yellow pine
- Grenenhout
- Rabat
- Western Red Cedar
- Purperhart
- Zebrano
- Taxushout
- Wengé
Er zijn vast nog meer houtsoorten, maar hierdoor krijg je een beeld van de mogelijkheden. Hoever kwam jij? Ik was eerder ook echt geen houtdeskundige, want ik wist, denk ik, 5 houtsoorten uit dit rijtje te benoemen. Maar nu weet ik wel beter! Kijk maar eens bij het kopen van je meubels naar de houtkeuze, daar leer je enorm veel van! Binnenkort sta jij in de winkel en denk je: hé, dat is vurenhout!
Houten meubels mixen en matchen doe je zo!
Meubels met elkaar combineren is geen makkelijke taak. Vaak hebben winkels zelf al setjes gemaakt en in de showroom staan en dan denk je: ja, dat is leuk, dat wil ik! De items zijn wellicht samengesteld door een stylist en dan weet je in ieder geval zeker: dit staat leuk bij elkaar. Maar misschien heb je al een bank en wil je een nieuwe eettafel of dressoir kopen. Wat past nu het beste bij je bank? Of bij je houten vloer?
Hierbij moet je niet alleen denken aan houtsoorten, maar ook patronen en kleuren. En het kan heel makkelijk misgaan. Misschien had je zelf wat in je hoofd, maar het uiteindelijke resultaat kan echt een totale mismatch zijn. Dat wil je natuurlijk voorkomen!
Té, is nooit goed
Overal waar het woordje ´te´ voor staat is eigenlijk al niet goed. Te veel, te snel, te sloom, te zwaar… ga zo maar door. Dat gaat ook op bij het combineren van verschillende houtsoorten. Deze houtsoorten kunnen door de producent ook nog eens bewerkt zijn. Dat kan met een verf of glanzende lak zijn bijvoorbeeld. Als je dan verschillende houtsoorten gaat combineren, die ook nog eens verschillende bewerkingen hebben, dan moet je extra opletten. Ik raad je aan: kies maximaal drie soorten afwerkingen in het hout. Zo houd je je interieur nog in balans en evenwicht.
Licht of donker? Let op onderliggende tinten
Onderliggende tinten? Ja, houtsoorten hebben onderliggende tinten. Als de afwerking van je houtsoorten niet met elkaar matchen, dan moeten de onderliggende tinten in ieder geval wel met bij elkaar passen. Net als je huid, heeft een houtsoort ook een warme of koele ondertoon. Een warme ondertoon gaat bijvoorbeeld minder goed samen met een lichte houtsoort. Een lichte houtsoort combineert wel goed met een donkere houtsoort, omdat dat een constaterend effect geeft.
Wat is de nervenstructuur?
De nervenstructuur kan een onruststoker zijn tijdens het combineren. I know, nog iets waar je op moet letten: het is niet makkelijk. Warme tonen, koele tonen, patronen, kleuren, onderliggende tinten en dan ook nog eens de nervenstructuur…
Het belangrijkste is om overeenkomsten te vinden in de nervenstructuur van de verschillende houtsoorten.
Houten meubels én een houten vloer? Dat kan!
Je ziet het steeds vaker terug in een huis: een mooie vissengraat houten vloer. Maar wil het dan zeggen dat je daar geen houten meubels op kunt zetten? Is het combineren van een houten meubel met een houten vloer een optie? Natuurlijk wel! Als je vloer lichtgrijs of beige is, dan past dat prima bij een teakhouten meubel zoals een salontafel of dressoir van hout.
Daarnaast kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om je keukenstoelen in een wat donkere houten kleur (de poten dan) te bestellen in combinatie met een wat lichtere kleur vloer. Dat staat juist weer super stoer. Zo kun jij van je houten meubels echte eyecatchers maken!
Of heb je wel eens gedacht aan een houten bedframe gecombineerd met een houten vloer?
Wit is de oplossing
Kom je er nou echt niet uit en zie je door de bomen het bos niet meer? Of heb je al wat verschillende meubels die totaal niet met elkaar matchen? Een likje witte verf is dan de oplossing. Haal een pot witte verf en verf dat ene meubel gewoon helemaal wit. Wit doet het namelijk super goed in combinatie met natuurlijke houttinten.
en pssst: let erop dat je kostbare houten meubel niet de hele dag in het licht staat, want dat is niet goed voor het hout. Hout verkleurt namelijk door licht, dus zet je meubels niet helemaal in het zicht van de zon.
Heb jij houten meubels in huis?
Moet jij nog beginnen met inrichten, of heb je al houten meubels in je huis? Ik ben benieuwd of jij verschillende houten meubels met elkaar hebt gematcht? Of is er momenteel een mismatch en ga je met de witte verf aan de slag?
Liefs, Miek
februari 14, 2022 / Mieke / 0
Categories: Lifestyle
Roompot Schaijk – Vakantiepark in Schaijk, dichtbij Nijmegen – Miek´s Mind Elegant Touch review – Zes unieke nagelstijlen voor een flawless polish
Privacyoverzicht
Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.