-
Online wijncursus van De Grote Hamersma – mijn ervaring! Miek´s Mind
Ben je op zoek naar een online wijncursus om in je eigen tempo te volgen? Ik heb de online wijncursus van De Grote Hamersma voor je getest. Wil jij je wijnkennis bijspijkeren of is er nog 0,0 kennis en wil jij wat meer weten over wijnen? Dan is deze online wijncursus wat voor jou. Ontdek de cursus hier!
Online wijncursus van De Grote Hamersma
De online wijncursus van De Grote Hamersma belooft jou in 12 uitgebreide lessen een Gediplomeerd Wijnprofessional te maken! Nou, dat is een flinke belofte! Ik weet wat ik lekker vindt, maar mijn wijnkennis is nog erg beperkt. Aangezien ik dol ben op wijn, was een online wijncursus een mooie kans om meer te leren over wijnen. Maar ben ik na deze cursus echt een wijnkenner? Na het lezen heb jij het antwoord op deze vraag..
Wijnen, wijnen, wijnen…
In Nederland vinden we voldoende plekken om wijn te kopen, maar er zijn ook steeds meer en betere horecazaken waar je terecht kun voor een goede wijn. Het assortiment groeit ook enorm en dan wordt het ook lastiger om een wijn uit te zoeken. Sta jij wel eens in de supermarkt, bij de slijter of zit je in een restaurant en denk je: welke wijn moet ik toch in hemelsnaam kiezen?
Nou, dat gevoel heb ik in ieder geval wel! Door deze cursus hoop ik toch iets meer kennis op te doen zodat ik niet meer zo onzeker in de supermarkt, slijter of horeca sta, maar toch een gerichtere keuze kan maken.
12 hoofdstukken met video´s om je wijnkennis te vergroten
Deze online wijncursus kun je lekker vanuit je luie stoel in de huiskamer volgen. Het enige wat je nodig hebt, is een laptop of tablet, en natuurlijk een glas wijn. Tijdens deze cursus krijg je maar liefst 120 multiple choice vragen. Aan het einde behaal je dan het officiële De Grote Hamersma Wijnprofessional diploma.
We zijn niet voor niets Nederlanders en jij denkt nu misschien: hoeveel mag dat kosten? Voor deze online wijncursus betaal je €159,00 euro inclusief het benodigde cursus materiaal van 9 flessen wijn van 0,75l. Dat vind ik echt een prima prijs. Als je even een klein rekensommetje maakt, kom je met 9 flessen wijn á 6 euro per stuk al uit op 54 euro. Dan houd je 100 euro ongeveer over aan informatie voor deze cursus. Prima prijs als jij je wijnkennis wilt uitbreiden. Maar ik kan niet in jouw portemonnee kijken, dus het is geheel aan jou of jij dat geld wilt uitgeven! Don´t shoot the messenger..
Hoe staat het met jouw wijnkennis?
Over mijn wijnkennis kunnen we heel kort en krachtig zijn. Ik weet wat ik lekker vind. Vaak ga ik voor een Chardonnay, Sauvignon of Pinot Grigio. Rode wijn lust ik niet, dus wellicht komt dat nog in de toekomst. Er is mij wel eens verteld dat je de kwaliteit van de wijn kunt testen door je vinger te steken in de onderkant van de wijnfles. Hoe dieper het gat, hoe ´beter´ de wijn. Dat argument werd van tafel GEBLAZEN toen ik een wijnprofessional sprak. Dat was een aantal jaren zo, maar dat gaat nu al niet meer op. Geen vingers meer steken in de onderkant van een fles wijn…
Wellicht ben je al bekend met de app Vivino, daar deel ik al regelmatig mijn notities en foto´s van wijnen die ik heb geproefd. Maar verder dan: lekker, drinkt makkelijk weg, fijne frisse wijn en mooie volle wijn kom ik niet. Als ik dan notities van anderen zag:
- Ik proef een tikje meloen en perzik met een likje honing
- Een geur van banaan en verse perzik, met een droge en lange afdronk
- Echt een Bourgogne look-a-like
- Een volle Limoux, mooi zuiver met karamel, geel fruit en vanille
- Pair deze met een vet visgerecht, dit is geen terraswijntje
Ik vind het echt ZO moeilijk om nu te zeggen wat ik ruik! Ik heb echt GEEN idee. Soms denk ik wel: ja, dat klopt, nu je het zegt. Maar nondeju, wat is dat lastig!
Niet op een droogje staan
Over verschillende thema’s wordt jouw theoretische kennis getest middels verschillende vragen. Eerst neem je wat theorie door en na elk hoofdstuk krijg je een vragenrondje. Aan het einde van de cursus kun je ook je eigen proefnotities delen op De Grote Hamersma met alle andere wijnliefhebbers.
Wist je dat De Grote Hamersma de best bezochte wijnwebsite van Nederland is?
Maar vertel eens Mieke, wat vond je van de cursus?
Ik vond het wel echt een hele informatieve cursus. Het was echt heel veel theorie en ik moet eerlijk bekennen dat ik lang niet alles onthouden heb. De verhalen van vroeger etc. zijn me niet helemaal bijgebleven. Wie er nu met de eer mag strijken waar de eerste wijnranken gezet zijn et cetera, vind ik ook niet van toegevoegde waarde om een wijn uit te kiezen. Er wordt ook heel uitgebreid verteld hoe de wijn nu gemaakt wordt en wat nu de verschillen zijn tussen het maken van een witte, rode en rosé wijn. Vraag me niet naar bepaalde benamingen, want dat zijn soms lastige termen om te onthouden. Iets met melkzuren?
Wat mij echt is bijgebleven zijn de wijnen uit de ´oude´ en ´nieuwe´ wereld. Dat vond ik wel interessant, en dat kun je ook zo herkennen op een wijnkaart. Ik ben wel echt een wijndrinker van de oude wereld, maar wie weet brengt een wijn uit de nieuwe wereld daar nog eens verandering in. Als je wilt weten wat dat inhoudt, dan zou ik de cursus zeker volgen.
Het enige minpuntje aan deze cursus vind ik het herkennen van de smaken en geuren. Je krijgt 9 flessen wijn en je proeft en ruikt van alles. Maar wat ik nu proef en ruik: geen idee! Je moet mij hierin echt bij de hand nemen en na elke wijn vertellen: oké deze wijn bevat dit en dat. Die terugkoppeling mis ik een beetje. Je krijgt wel een profiel te zien met allerlei smaken die je kunt herkennen. Maar ik ruik of proef het gewoon niet: ik vind dat zo lastig. In verhouding met de theorie vind ik die terugkoppeling te klein. Maar dat is online misschien ook wel lastig..
Al bij al vind ik het echt super interessant en is mijn wijn-enthousiasme nog groter geworden! Geef mij die kaart maar in een restaurant en vertel maar wat meer over je wijnen: ik ben een en al oor!
De online wijncursus meteen toepassen in de praktijk!
Wist je dat je ijsklontjes bij je rode wijn kunt bestellen? Wel los bestellen! Niet erin!
Roer met een lepel dat ijsklontje door je rode wijn, om te zorgen voor de juiste temperatuur. Ja, maar Mieke, rode wijn is toch op kamertemperatuur? Dan hoeft dat toch niet, want je kunt hem meteen drinken? Nee. Op de meeste plekken is het namelijk warmer dan 17-18 graden. Denk maar eens aan je eigen huiskamer. Hoeveel graden is het bij jou binnen? Meestal ga je dan richting de 20-21 graden. Oké, behalve in de lente en de zomer misschien. En dan is het misschien nog warmer! Maar normaal is 20-21 graden niet de juiste temperatuur voor een rode wijn. Als je een ijsklontje kort door je rode wijn roert, dan heeft die daarna de perfecte temperatuur om gedronken te worden.
Hetzelfde geldt eigenlijk bij witte wijn, maar dan andersom. In de koelkast is het vaak te koud, dus je witte wijn is op z´n best wanneer die 15-20 min uit de koelkast is.
Kan jij niet wachten? Ik soms ook niet, maar je zult het verschil merken!
Daarnaast mag je best wel wat geld uitgeven aan je glaswerk. Ze geven als tip dat het glaswerk evenveel mag kosten als je wijn. Heb je dus een dure wijn van +15 euro gekocht. Dat schenk je dus niet in je wijnglas van de IKEA…
En horeca die je wijn in een klein limonade glas schenkt: daar hoef je sowieso weinig van te verwachten…
Is het wat voor jou? Zo´n online wijncursus thuis volgen?
Ik kan niet wachten om nog meer te leren over de geuren, kleuren en smaken van wijnen. Het zou toch te gek zijn als ik straks degene ben in een restaurant die de wijn aan tafel mag keuren en kiezen. Daar gaan we voor!
Bestel nu je online wijncursus op de website van De Grote Hamersma!
Liefs, Miek
februari 22, 2022 / Mieke / 0
Personal Body Plan Boodschappen – wat haal je in huis? Welke koffiecups zijn het beste? Je vindt ze hier! – Miek´s Mind
Privacyoverzicht
Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.